Den digitale bruger fremfinder sin indhold på en kommunal hjemmeside og generelt på hjemmesider på disse overordnede tre måder. I dag skal vi fokusere på at optimere alle tre dele. Over de senere år er især søgningen over Google vundet meget frem. Fordelingen på landsplan ser ca således ud:
1. Ren navigation 20-25 %
På trods af at færre og færre benytter den rene navigation fra forsiden og finder sit indhold gennem denne rejse er dette endnu et indirekte eksempel på webtilgængelighed. Ikke alle benytter sig af google og de veludviklede søgemotorer endnu.
2. Google 40-45 %
Flere og flere fremfinder blot sit indhold ved at søge på google og er ikke bevidst om inden søgningen skal ende på den kommunale hjemmeside, men fremsøger alt sit indhold fra en stor søgemotor.
3. Søgning internt på sitet 30-40 %
Borgere der enten kommer på den kommunale hjemmeside og derefter søger sig frem.
Hvordan optimerer vi disse tre måder at fremfinde indhold?
Vi oplever ofte kommunale hjemmesider tager udgangspunkt i de enkelte forvaltninger og er opbygget med et sitemap der tager udgangspunkt i dette. Det er yderst vigtigt, for at guide brugerne nemmest muligt igennem et kommunalt site, at disse antagelser glemmes. Der bør tages udgangspunkt i hvordan en borger opfatter navngivningen.
Overordnet får i derudover også nye muligheder sammenlignet med jeres nuværende site. I har mulighed for at lave en tekst under menupunktet, der yderligere kan beskrive punktet. Her anbefaler vi, at man lister de mest besøgte sider op og anvendes sit statistikværktøj til at sætte dette op.
Se hvordan det kan bruges her
Har en hjemmeside placeret det vigtigste og mest besøgte på en korrekt placering, så det er nemt at finde?
De to mest besøgte sider på Silkeborg.dk er Job og Kontakt og åbningstider
Job findes i megamenuen, men helt nede i bunden. Kontakt er kun at finde i footeren. Fredensborg er et godt eksempel på en løsning
Selvom færre og færre anvender den rene navigationsveje og går ind på Silkeborg.dk og fremfinder indhold denne vej igennem, så viser undersøgelser at besøgende i gennemsnit mellem 3 og 4 klik på en hjemmeside. Dette kan afhjælpes ved færre artikelsider, og dermed samle det på færre fordelingssider.
Hvornår og hvordan kan man samle indhold uden at fylde for meget på en indholdsside?
- Beskriver de to sider langt hen af vejen det samme behov for en bruger? Ligger det sig op af den samme brugerrejse og dermed det føromtalte Borgerperspektiv.
Eksempel på indhold der kan samles
Kan i fremfinde nogen sider på jeres nuværende site der kunne samles?
1. Kunne den ene side samles i en eller flere accordions?
2. Kunne det samles i et guidet forløb eller en Tidslinje
Indholdstype
Eksempler
1. Tidslinje
Aalborg eksempel på tidslinje
Brønderslev eksempel tidslinje2. Guidet forløb
Kontakt eksempel
Eksempel
Eksempel
Eksempel
Eksempel
Eksempel
Dette er ganske lidt brugt i kommuner, at anvende mere personlig kommunikation i navngivningen. Vi har her forsøgt, at tage jeres nuværende indgange og anvende denne metode. Det behøves ikke være sort-hvidt om hvilken metode man anvender, men en generel stillingtagen til de to veje bør foretages. Dette behøvedes ikke være databaserede valg, eftersom de umiddelbare første indgange ikke er de altafgørende i dannelsen af søgeresultater, men derimod de konkrete indholdssider. Dette er derfor mere et brandingvalg.
Dette er den type navngivning alle kommuner bruger. Gængse begreber som borger, erhverv, demokrati mm.
Hvordan navngiver man en side, så den er nem for borgeren at finde gennem google uden at bruge mange timer på at analysere?
Navngivning bliver ofte dannet på baggrund af synsninger, og hvad den enkelte redaktør synes siden handler om. På baggrund af det førnævnte borgerspektiv og samlinger af sider, kan man nu fokusere på navngivningen.
Google trends er et simpelt værktøj, der viser hvad der bliver søgt mest på google. Man kan her nemt sammenligne to forskellige bud på overskrifter, og hvad der søges mest på. Overskriften er en af de ting Google især lægger vægt i fremfindelse af indhold.
Kommunale hjemmesider har grundet dens grundlæggende besøg og offentlige prædikat, samt mange henvisninger en grundlæggende god placering på google. Derudover er Webtilgængelighed og performance også faktorer der spiller ind, som i også får med i løsningen.
Bleau tilbyder Cludo som søgemaskine på løsningen. Uanset om man er Bruger, eller Besøgende, så er Cludo en af markedets mest brugervenlige søgeløsninger. Cludo er intelligent, datadrevet og indeholder
detaljerede statistikker, som kan bruges i arbejdet med optimeringen af søgningen. Af vigtige funktioner kan især fremhæves:
• Benyt bannere til at fremhæve indhold i søgeresultater og opret hurtige genveje til Besøgende -
F.eks. søgning ned i Dagsordener og referater
• Forbedrer søgeresultaternes click-through-rate og undgå at Besøgende forlader siden pga.
irrelevante søgeresultater
• Machine learning justerer automatisk rækkefølge baseret på brugeradfærd, men man kan også
manuelt påvirke rangeringen af søgeresultater
• Opdag mangelfuldt indhold og lær at forstå Besøgendes behov
• Mulighed for siderangering og skjul resultater, der ikke ønskes vist på bestemte søgninger
• Forkort brugerrejsen med quicklinks.