Bliv klogere på webtilgængelighed

Webtilgængelighed handler om at skabe den gode brugeroplevelse for alle. I den virkelige verden er vi alle forskellige med forskellige behov og forudsætninger. Det samme gælder på nettet. Loven om webtilgængelighed skal sikre lige adgang for alle, med fokus på de med nedsat funktionsevne, såsom syns-, høre-, eller kognitivt besvær. Hos Bleau har vi mangeårig erfaring med webtilgængelighed, og derfor ved vi, at en webtilgængelig løsning kommer alle til gode.

Hvad er webtilgængelighed?

Webtilgængelighed handler i al sin enkelthed om at sikre, at alle brugere kan anvende hjemmesider og mobilapplikationer, uanset vedkommendes forudsætninger. Webtilgængelighedsloven har dog særlig fokus på de brugere, der er udfordret af enten fysisk eller psykisk handikap. På en webtilgængelig hjemmeside vil det derfor være muligt at navigere effektivt rundt bl.a. ved at få læst teksten op, eller ved at bruge tastaturet fremfor musen.

Loven om webtilgængelighed, også kaldet WCAG 2.1, omfatter alle offentligretlige organer, herunder eksempelvis kommuner og almene boligselskaber, og er inddelt i tre overholdelsesniveauer: A, AA, og AAA. For langt de fleste offentlige websites er det et krav, at de overholder standarden på niveau AA. Loven refererer til den internationale standard WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines).

Webtilgængelighedsloven stiller store krav til jeres website. Hos Bleau er vi eksperter inden for webtilgængelighed, og har dyb indsigt i at levere og vedligeholde webtilgængelige løsninger til den offentlige sektor. Derudover samarbejder vi med Abledocs, som er verdensførende på området for webtilgængelige dokumenter.

Lovens fire principper

Webtilgængelighedsloven er baseret på en række principper, der har til formål at sørge for, at en given hjemmeside eller mobilapplikation kan betjenes af alle. For at overholde standarden om webtilgængelighed skal hjemmesiden derfor være opfattelig, anvendelig, forståelig, og robust. I praksis betyder det, at både layout og indhold skal være logisk og funktionelt, eksempelvis ved at tekstliggøre billeder, eller gøre navigationen brugbar for personer, der benytter tastatur og ikke mus.

Opfattelig

Tilbyd alternativer til ikke-tekstbaseret indhold såsom billeder eller video.

Anvendelig

Gør websitet anvendeligt for brugere, der anvender tastatur og ikke mus.

Forståelig

Præsenter både layout og indhold på en logisk og struktureret måde.

Robust

Sørg for at websitet er kompatibelt med brugernes hjælpeværktøjer.

Værdien af webtilgængelighed

Der er stor værdi i at arbejde med webtilgængelighed. Vi bliver alle i stigende grad en del af den digitale verden, og derfor er det vigtigt at tilbyde digitale løsninger, der er i stand til at inkludere alle. Faktisk lever mere end 20 % af danskerne med et handicap, og derfor kan der være en stor gevinst at hente, hvis dit website overholder kravene for webtilgængelighed. 

Udover at tilbyde alle brugere en bedre brugeroplevelse, bliver høj webtilgængelighed også belønnet af søgemaskinernes algoritmer. Det er altså også en fordel at få en webtilgængelig løsning, hvis man ønsker at komme højere op i søgeresultaterne på Google.

God webtilgængelighed giver:
 

  • En forbedret brugerrejse
  • Flere selvbetjente brugere
  • Højere placering på Google

Værktøjer til arbejdet med webtilgængelighed

WCAG for begyndere

Loven kan virke kringlet - vi har forsøgt at forenkle den en smule.

Når du opretter indhold

En tjekliste, som du frit kan bruge, når du skal oprette webtilgængeligt indhold.

Værktøjskassen

Her finder du de bedste hjælpeværktøjer til god webtilgængelighed.

Vil du vide mere om webtilgængelighed, eller hvordan vi kan hjælpe jer i mål med en webtilgængelig løsning, så tag fat i vores konsulenter.

Offentlig

Mathias Styven Ehlers
Kundechef, Offentlig

Bolig

Mikkel Kolbe Lorenzen
Kundechef, Bolig