Skip til hoved indholdet

ERFA møde: Den synsbesværede borger

Onsdag d. 16. januar var repræsentanter fra 10 kommune samlet i Odense til årets første ERFA møde. Temaet var webtilgængelighed, som denne gang blev belyst fra den synsbesværede borgers vinkel. Mødet var en stor succes, og 2019 blev dermed skudt godt i ga

Blind i et digitaliseringssamfund

Efter rundstykker, kaffe og velkomst fra Bleau, lagde Claus Thøgersen fra Blindefonden ud med dagens første oplæg. Claus er blind og benytter derfor en skærmoplæser til at navigere rundt digitalt. Under sit oplæg malede Claus et tydeligt billede af de udfordringer, man som blind møder i det danske samfund, hvor stort set al selvbetjening og adgang til information foregår via internettet. 

Claus understregede vigtigheden af metatekst, når det kommer til tilgængelighed. Det er som udgangspunkt ikke nok bare at få læst teksten højt: Man bør også få at vide, hvilken slags tekst der er tale om, f.eks. overskrift, brødtekst eller billedtekst. Efterfølgende rådede Claus alle webredakøter til at tænke usability ind i udførelsen af en kommunal hjemmeside. Brugerne er mennesker, og dét - foruden de generelle krav - er vigtigt altid at have i mente. 

Tilgængelighed, pdf-filer og praktiske tests

Claus' oplæg blev efterfulgt af præsentationer fra konsulenthuset Diversa. Første mand var Lars Holm Sørensen, som fokuserede på tilgængelighed i pdf-filer. Lars er synsbesværet, og har altså ligesom Claus hands-on erfaring med skærmoplæsere og webtilgængelighed. Lars demonstrede blandt andet forskellen på en webtilgængelig pdf-fil og en, som ikke lever op til kravene. Fremvisningen var en øjenåbner for mange på mødet, og Lars understregede efterfølgende - i tråd med første oplæg -, at metatekster er altafgørende for tilgængelighed. 

Andet oplæg fra Diversa bød på konkrete råd om konvertering af Word dokumenter til pdf-filer. Oplægsholder Asbjørn Fangel-Hansen slog fast, at man kan nå rigtig langt i Word, når det gælder tilgængelige pdf'er: "Hvis man sørger for at sætte indholdet rigtigt op i Word, er der som udgangspunkt ganske få ting, der skal viderebehandles efter konvertering til pdf. Man kan komme næsten hele vejen med Word."

Rundt om bordet

Over middag var det blevet tid til networking og "rundt om bordet". Her fik de 25 deltagere rig mulighed for at dele deres erfaringer og udfordringer, når det kommer til webtilgængelighed. En udfordring, som flere deltagere kunne tilslutte sig, var oplæring af kommunes mange redaktører, der fremadrettet skal følge regelsættet indenfor webtilgængelighed i deres arbejde. Andre nævnte udfordringen med at sikre et fuldt ud tilgængeligt site, når selvbetjeningsmoduler fra flere forskellige leverandører samles på kommunes hjemmeside.

Vi fra Bleau er utroligt glade for både det store engagement og de mange inputs til videre udvikling af Bleau Borger, der blev lagt på bordet. Tak til alle deltagere og oplægsholderne fra Blindefonden og Diversa. Vi ser frem til næste gang. 

Kontakt os her

Hold dig opdateret om Bleau

Bleau A/S
Vejlbygade 16c, 1. sal
8240 Risskov

Telefon: + 45 70 20 88 33
info@bleau.dk

Genveje til